Friday, February 14, 2014

sedikit..

dah 3 hari..dah makin kurang rasanya..bila mislaiha terasa hati..macam ni lah..makan masa jugak lah nak hilang.lain kalo rasa marah..kalo marah cepat jer hilang.tapi kalo terasa hati ni..makan dalam sikit..cuba jugak nak jadi mcm sesetengah orang..yang mana bila terasa hati dia pendam dan x tunjuk sikit pun kat depan orang..pernah cuba..semalam2 pun cuba..tapi ish x kuat lah.. tertunjuk jgk..jadi x banyak cakap.banyak diam. kalo nak diikutkan ..gila banyak benda jadi kat office 3 hari ni..aku duk sibuk tempah baju..gi main bowling ngn geng2 office..gi breakfast ramai2..call supervisor.lepak ngn kyla tepi pantai..bawa kyla masuk office setengah hari kelmarin..English Night..gossip2 tati management..tapi satu pun x terkeluar dr mulut.. *sebelum ni pun mmg jenis jarang bercerita..mudah lupa..kene plak keadaan gini..memang tak lah.

insyaAllah..dah ok. aminn...ya Allah..jauhkan hasutan2 syaitan nih..


Wednesday, January 29, 2014

Kyla..2 days more..she will be 7 months.












Gagalnya seorang Isteri


"Yang si Isteri pulak, 4 perkara mesti di pahat. Taat pada TUHAN, Solatnya (fardu ain), Kehormatannya dan TAAT pada suami. Yg ke 4 tu la ujian Isteri kebiasaanya, dan di situ la kebiasaannya sang isteri GAGAL..! 
Suami minta buat air minuman, Isteri kata "Tunggu jap", "alaa abg buat la sendiri." ..Gagal!.. Suami nak g kerja, baju suami tak tersedia lagi, tapi baju isteri dah siap cantik!..Gagal.! Bila g kenduri kawen, tuu diaa, isteri bersolek cantik nak tunjuk kat org, pakai gelang sampai ke bahu!!..Gagal!..Pakai wangi wangian nk g kerja tanpa izin suami..Gagal.! Suami tak bagi keluar atau tak beri kebenaran buat sesuatu, Isteri buat gak dan terlalu banyak menyoal dan bantah..Gagal..Malam Jumaat suami dah "Ready"..Isteri tido berdengkur sambil pakai baju tido yg paling selekeh di dunia!!!..GAGALLL!!!!!..Itu la contoh2 yg ada dalam kegagalan isteri mentaati suami..Jangan kita gagal dalam peraturan yg ke 4 tu, Peraturan yg di gariskan oleh ALLAH sendiri.."
dipetik dari http://abil4fauziah.blogspot.com
peringatan untuk diri sendiri..banyak jugaklah yang gagalnyaa...

p/s: dear abg..sorry..akan diperbaiki..insyaAllah..

Sunday, December 08, 2013

hanya istighfar yang membantu..amin.

manusia banyak ragam. aku banyak ragam. sometime me myself trying sooo hard to really understand what exactly that i want. and most of the time i failed. especially when it is related to someone else. i tend to think that i'm right. they are wrong. im the good..you are the bad..bila lah ego ni nak pergi dari hati..hasutan syaitan. hanya satu yang dapat aku buat..istighfar...astaghfirullahalazim..ya Allah..jauhkan lah perasaan yang negatif ni ya Allah...tolong aku ya Allah..tolong aku ya Allah..

"Eratkan perhubungan tu, mesrakan perjalanan hubungan tu, manja manjakan bersama pasangan kita ni. Jangan simpan apa2 dalam hati, luahkan pada pasangan kita tu. Suami kita kan, isteri kita kan, apa nak malu dan tak perlu simpan apa2..luahkan! (kalau perkara yg boleh mendatangkan kemudaratan, boleh la kita diamkan.)..Ini selalu I dengar, terutamanya dari para isteri kita, lebih suka memendam rasa!.. arghhhh tuiii!!! Memendam rasa konon!! ( Nak buat apa simpan? nak buat sambal tumis!!?).Jadi suami tu apa gunanya..?? Luahkan pada suami tu apa yg u guys rasa kurang senang atau ada masalah. Jangan la kau simpan dalam hati tu, tak selesai la masalah atau kekurangan tu. aduhhhh..Memang la betul ada segelintir suami bila u all sedang luahkan perasaan, suami pulak cm takde perasaan nak mendengar. Ego suami cm tu la gayanya. TETAPI suami tu sebenarnya mendengar n mengambil berat perkara yg isterinya sampaikan, percaya la.( I lelaki, I tau la.) Dalam diam suami akan mencuba menyelesaikan. Hanya luahkan sahaja pada suami atau suami juga luahkan pada isteri."http://abil4fauziah.blogspot.com

Monday, December 02, 2013

kyla is 5 months old tomorrow!

what she can do so far?

tarik rambut

cakar2 muka mummy

roll over her back to her tummy..bergolek2

she can hold her own foot

she can move around on her tummy

she recognize familiar peps around her..of course her mum..nangis je kalo mummy x peduli..

susah dah nk pakai pampers..asyik nk meniarap je keje nyer..

she already being choosy. nak main ngn her book jer..mainan lain boo layan.

loves to play remote control. huh!

ok,, susu dah kene topup oz hokey...pokai laa mummy.

but..the best of all.. she is growing soo well except minggu lepas yg kene demam selsema teruk tu..hadoi.betapa seksa tgk dia terseksa.huhu..but anyway..happy to see her starts building her character..

go go Kyla.

*p/s: aboh..please belikan Kyla katil bujang. :P dia dah nak jadi anak dara dah..

Monday, September 16, 2013

sapa yang nak basuh?

if its holiday..no work then the battle will start..between me and FM. what battle?who's going to wash Kyla's poop.hahhahaa.. yes.. 

'abang..adik yak..abang basuh'

'alaa...sayang laa..'

'xder2..abang basuh..'

'sayang laa'

ok..fine.

at 9 am..the time for Kyla's bath. 

'abang..mandikan Kyla'

'abang ke?'

'yer..tadi syg dh basuh yak'

'ok..syg gi amik air panas'

'ala...abang yg mandikan..abg la amik'

'nak amik x nak..ok abang amikkan..syg yg mandikan..'

'x nak..ok ok..syg amik air panas'

urghh...

and i know..the battle will go on and on and on..

*Kyla..pls grow up fast..and wash it on your own!please...bhahahhaha.

Sunday, September 15, 2013

tragedi susu..

this morning..when it all chaos to get ready to work+to send Kyla to baby sitter (BS)+to prepare her thingy+to hold her so that she will not put up her volume up+to get her daddy's cloth to work ready...THEN i remember i did not get the milk bottles yet. yes i do breast pump and pour it in 3 bottles everyday and give it to Kyla BS. basically the idea is eventhough i went to work she still can have the breast milk. and be healthy. he he.

so i run to the refrigerator and take the bottle full of milk but suddenly i dont know how.. i missed it and it fell on the floor, and crack. then i stepped ahead to take the towel to wipe it but unfortunately i stepped on the slippery milky floor and 'nangka busuk' is me. i thought my FM will shouting and ask what happen but wht i can hear is he happily have a happy talk with Kyla. urgh..

after a while..*still shocked with the tragedy..bhahaha.. en FM ask me wether to put the car seat in front or at the back..i just silent and give him a stress look

"dah kenapa buat muka macam tu?"

silent still-straight to the kitchen..to finish the milk thing..

"sayang..kenapa?" he shouted..

"sayang jatuh..sakit j***" i shouted from the kitchen

"huh?"

"sayang jatuh..sakit j***!!" a lil louder i shout..

he rushed to me and ask if anything bad happen..any injury...

"xder apa..stress je nih.. botol adik kat mana satu lagi?" tanya dalam nada stress..

en FM diam..and he runaway..hahahah..

#milk tragedy

what she can do so far..

Kyla is doing fine nowadays..no cry a lot anymore.i haven't been blogging much lately because its just..i don't know..i wanna say busy but i'm not. with a daughter in one hand it seems like you don't have another hand free anymore. both of them comply to whatsoever to do with Kyla. last few days i notice a new thing about her. she started to fist her palm and bringing it towards her mouth..well done Kyle.and she started giggling. i cant describe how great feeling i have every time i see her big smile with slanting eyes and giggle at the same time. and she like to make a-cute-and-no-one-would-fail-to-love-me faces every time she giggle. look at these pictures.


but she still wakes up every 2 hours every night. you will never let your mummy enjoy her sleep right? crossed to my thought to just bottle feed her but at the end of the day i know i will miss her warm body next really close to mine. i think i will sacrifice my sleep just to have the time with her. motherhood is no joke. but i love her so much.



Sunday, September 08, 2013

* rahsia..

dalam banyak2 rahsia..ini yang nak bagi tahu..hahaha..sebenarnya mislaiha a.ghani ni adalah seorang yang manja keledek hehehe,suka merajuk,cepat nangis,cepat terasa--hanya dengan En FM sahaja. hehehe.. try tnya tuan badan kalau tak percaya.

contoh:

keluar dari bilik tidur..tengok atas meja xder..tengok kat dapur xder..tiba2 jer menangis.*menangis xkuar air mata la..en FM tergopoh gapah keluar dari bilik ridur.. "kenapa..kenapa sayang"..muka mcm cuak.. "mana botol susu kyla..xjumpe" 

hahahhahahhaha....


Kyla 68 days

dah 68 hari Kyla hari ni..so far..im so happy with her growth.nothing bad happen except last 2 weeks she got fever but it last only 2days and she was ok then. the most difficult time to take care of her is i have to wake up like 4 times every night.sharp every 2 hours she will make a lil noise and it is her signs asking to breast fed her.
the beautiful of it is..every time she was full and she fall asleep again, it gave a great feeling to me. every session tu..memang kerap la tersengguk2. ngantuk. looking at her face sleeping at night.. it such a beautiful moment. 

Monday, September 02, 2013

first day my baby hantar rumah baby sitter

kelam kabut nyer pagi tadi... kene siapkan diri sendiri nk gi keje..suami nk gi keje..dan mektok kyla tu nk gi klinik & baby sitter..apa perasaan mummy kyla?he he he.. xder perasaan.. hantar jer..tapi bila tgk dia atas dukung kak na tu..hurmm...mcm sayu plak. dah la dia sengeh2. dia x paham ke mummy ngn aboh dia nk tinggal dia..huhuhu..tapi at least lepaskan anak first day rumah org dengan hati tenang..baby senyum jer. bagus Kyla nih..tnggu ptg karang plak..gi amik dia..

masuk office dengan hati happy..happy setelah habiskan masa kat rumah jer.. boring sangat..nasib gak layan kyla.kalu x..mau x sampai 40 hari pantang aku dah masuk office..huhu bleh ke gitu..

jadual kelas x der lagi..so untuk minggu nih..kita round2 kampus dl..huk huk

Tuesday, August 27, 2013

Kyla Binti Fairuz








continue: the story goes like this.. kelahiran Kyla

Baring saja atas katil dlm labour room tu..aku bleh dengar suara baby nangis..masa tu..aku xrasa sakit apa2 lagi..bleh rilek senyum2 kat nurse lagi..nurse datang..
“mislaiha yer..”
“yer”
“erm..ni husband xleh masuk eh..”
Aku terus senyap..ya Allah..xleh masuk..mcm mana nih…redha jer laa
“dalam sejam jugak aku duduk sorang2..dalam sejam tu jugak aku dengar patient lain duk nangis2 sakit..even aku bleh dengar mcm mana dari mummy tu mengerang2 sakit lepas tu baby keluar and nangis..risau nyer jgn cakap lah…
Lepas sejam nurse datang lagi
“Mislaiha, sebab sekarang x der ramai orang..so kita bleh panggil suami awk dulu masuk..tapi kalo tiba2 ramai patient yg masuk..suami kene keluar eh…”
“ok”
Alhamdulillah…syukur ya Allah..at least sekejab pun x per laa
Dengar dari luar
Nurse: awak fairu mohamad yer?mintak IC
Lepas nurse datang tunjuk IC betul ke tak suami..lepas tu baru en FM muncul
“ abang..”
He was so supportive through out the night.. dari jam 2 pagi aku start sakit teruk..org cakap sakit masing2 lain2.bahagian aku plak sakit bahagian paha ngn punggung,,sakit yang rasanya tak tertanggung..hebat nyer ciptaan Allah. Mcm mana Allah dah tetapkan perempuan akan merasai sakit tu dan akan dapat tahan sampai keluar..en FM saksi kesakitan yg amat malam tu.

I fought through the night with the pain. Sampai lah ke jam 6..bayangkan..seksanya ya Allah..teringat semua dosa yg pernah dibuat..en fm setia ditepi pinjamkan tangan lengan badan sekali.. semua aku pegang disebabkan sakit. Walaupun sakit tak reda pun tapi at least aku ada someone untuk teman.

the story goes like this.. kelahiran Kyla

Ingat kan beranak awal..lagi2 anak sulung kan..risau terlebey laa,.perut plak besar..dah x larat nk bawa..so ive decided to take leave earlier than ive planned before..i thought one week before the due is ok..but reffering to my not so larat to carry the baby plus the lemak2 dalam perut kan..so..2 minggu sbelum tarikh due..aku dah chow balik kampong.kesian kat en FM kene ulang alik jenguk isteri terchenta dari kemaman setiu every weekend. *alaa 2 kali weekend je pun..huuuhu…tapi lagi kesian kat si isteri sbenarnya..menangis je keje..rindu beb.

Tunggu punyer tunggu tarikh due..1/7 sepatutnya..hari yg ditunggu tiba namun..xder apa2 yg kurasa..so every morning I will check around..mana tahu kot2 pecah ketuban dalam mimpi..hahaha..frust jugak laa..yes it is..waiting for the moment that u know u will give birth in any time is really triggering..somtime it is frustrating when it turns out “ohh..blum lagi”..rasa sakit je sikit..terus nk pegang telefon nk ccall FM..huhuhu…

2/7 rasa mcm biasa.. malam tu call en FM mcm biasa..borak2..still remember en FM told me that night..”sayang..hari ni dah 2/7..dah terlebih sehari” huhu..what to do..the last thing u can do is..wait , wait and wait.. lepas letak phone..sambung main Sudoku..* memang hari2 mengadap Sudoku..2 minggu kat kampong..dari level beginner sampai ke level expert aku buat,,hahhaha..harap2 anak dalam perut jadi adi putra lah kononnya..kikiki.. tepat jam 1210am..rasa mcm lain jer..bangun dari baring atas katil,,rasa mcm air keluar..kencing?xmungkin…langkah je..terus rasa banyak air keluar..SAH..tgk warna jernih..try hidu..x der bau..*giler skema kan..ikut apa yg nurse kata..terus capai phone..”abg, rasa mcm dah pecah ketuban..” ingat2 balik..apsal aku call dulu..x gi bg tahu mak dl..hahhaha…then bg tahu mak..mak suruh rilek2 dl..tunggu esok katanya.* to all future mummies out there,,jgn ikot yer.cepat2 gi hospital..huhuhu..en FM dari kemaman terus balik dungun amik my mother in law..dia kata ngntuk sangat..suruh dia tidur dl kejab..esok pg baru smbung drive.pagi2 kul 7 dia dah sampai kat rumah,,tunggu gak rasa sakit..x sakit2. Dalam kul 10 baru gerak gi hospital setiu..berangan nk beranak kat sana sebb hospital baru..x ramai orang..layanan mcm first class plak.

Sampai hospital..terkejut nurse bila kata kul 3 pecah ketuban *hahhaa..takut kene marah nyer pasal..bg tahu dia kul 3..bukan kul 12..dia kata sebb aku dah postdue ..cukup 40 minggu dah..kene tunggu 12 jam je kat spital tu..kalo lebih 12 jam..kene pg HSNZ jugak..hadoi..ingt x nak laa..ramaiiii…pengalaman check bukaan jalan buat pertama kali mmg “mengujakan”..hahhahaa…xder laa sakit..tapi mencabar jugak laa..hihihi..duk dalam wad..dalam 3 jam jer..cukup 12 jam..terus kene hantar ke HSNZ..naik ambulan lah jawabnya..masa dalam wad..en FM, MIL and mak ada teman..3 org duk lepak tepi katil x der org datang halau pun..hebat x hospital setiu tu..dah laa semua baru..melepas jugak laa nk merasa beranak kat situ..

Jam 3.30 ptg naik ambulan gi HSNZ..sampai2 check bukaan jalan lagi..xsampai 1cm lagi pun..hadoyaiii…doctor kata kalo lebih 18 jam..dah kene induce..cuak dah..ramai sgt yg duk bercerita kalo masuk ubat sakit teramat..tu yg risau sakan..kat situ saja..2 kali check jalan..aku kira2 dah 4 kali dah aku kene..hurmm..tu xder apa2 lagi tu..masuk wad jer.. check jantung baby..mak, MIL ngn en FM duk luar..x leh masuk dah..masa check jantung baby..ya Allah lenguhnya.dia suh mengiring dekat 30jam.wey lenguh wey..nk nangis rasa..last2 doc kecoh2 kata jantung baby mcm lain macam..laju sangat katanya..dua tiga kali ejas..laju jgak..masa tu baru 2 cm..doctor tu check jalan..mak ai..kasar..yang tu mmg sakit..tapi tahan jer..disebbkan masalah jantung baby..walaupun baru 2 cm..terus kene masuk labour room!aduh…ekstrem sungguh pengalaman pertama itu..masuk je labour room..apa lagi bermula lah hikayat kisah bersalin aku..malas nk citer panjang2..dari kul 11 aku masuk..tup2 kul 730 baru start teran..sakit??xyh cerita..nk mati rasanya..teran2..rupanya baby x nak kuar..mummy pun xleh nk teran dah sebb sakit lama sangat dah..dah abis tenaga..terus emergency csec.ekstrem kan?nnti ada masa..i cerita dengan lebih setail sebab musabab dan cerita susah senang I dengan eb FM dalam labour room tu..


So..tepat jam 848pg 3/7/2013..Kyla binti Fairuz selamat dilahirkan.berat 3.9kg *mana x kene bedah nyer..xleh nk kuar.besor sgt kepalanya kot..walaupun ada problem jantung laju and she was warded in icu for 2 days because of that..alhamdulillah..she was ok then..and now..she is 23 days old and she is sleeping soundly beside me..dengan sihat walafiatnye…thank you Allah..

Wednesday, June 12, 2013

En FM demam...

En FM demam start kelmarin..semalam mmg teruk..bawa gi klinik..berpunca dr sakit tekak.semalam check tekak dia ok lagi..setakat mcm pink2 merah jer..pai tadi still ada sisa2 demam tapi dia sakit tekak makin teruk. check punya check..dah nampak putih2 bulat kecik kat dlm tekak..adoi...tgk mcm mn hari nih..pesan suh beli ais krim vanilla..hopefully akan ok..syg doakan abg sihat cepta..semoga Allah kembalikan kesihatan abg cepat2..amin..

Sunday, June 02, 2013

1st June 2013 - Cherating

photographer ready

apakah?

no comment 

check out

cherating 












my fave so far











tunaikan kewajipan walau dimana saja berada






really nice view

keluar kan makhluk2 halus..hhehehe
these are among the pics tht we took. niat di hati nk jadikan satu album..tapi..album tunang dulu..masih duk dalam laptop jer..honeymoon krabi?sama ler jugak..ntah bila nk di printkan nye punnn x tau. anyway...hopefully yang ni akan berjaya.. at least dh upload dlm blog ni.. kire mcm album jugak laa tu kan.. huuhuhuhu